IDEJA

Već me par godina proganja ideja prikupljanja svih hrvatskih orijentacijskih karata. U doba kada sam se bavio saveznom orijentacijskom problematikom, tema orijentacijskih karata nikako nije dolazila na dnevni red jer je uvijek bilo nešto bitnije, a vidim da je tako i dalje. Smatram da je to nedopustivo.

Orijentacijske karte predstavljaju povijest, sadašnjost a predstavljat će i budućnost našeg sporta. Dok su još uvijek živi neki od pionira crtanja orijentacijskih karata, vrijeme je da se i one pobroje te objave kako bi mladi naraštaji vidjeli kako se razvijala hrvatska orijentacijska kartografija. Kako vrijeme odmiče, to će biti sve teže i teže.

U nekim prošlim vremenima bilo je pokušaja da se sustavno pobroje i iznumeriraju orijentacijske karte. Najdalje je u tome otišao Karlo Gobec koji si je dao truda te je pobrojao, iznumerirao i opisao orijentacijske karte na vihorovim stranicama. Temeljni kriterij sa dobivanje broja karte bio da je napravljena prema standardima za izradu koji su važili u doba kada se je crtala. Tako je za prvu orijentacijsku kartu odabrana karta Trakoščana iz 1980. godine. To je bila prva karta nacrtana sa 5 boja.
Karlo je nažalost prestao sa sistematsim praćenjem karata 2006.godine i od tada postoji rupa u kartografskoj numerologiji.

Baveći se ovom problematikom naišao sam na bogate baze orijentacijskih karata i različite pristupe njihovog označavanja. Susjedni slovenci imaju bogatu bazu, no i kod njih se mogu naći razna mjerila karte pa i karte koje su napravljene za potreba škola, a vode se kao "prave". Trend je kod svih saveza da se karte objavljuju onako kako se na njima održala prva utrka što po mojem mišljenju ima logike. Prvom uporabom orijentacijska karta postaje javna i kao takva može se objaviti.
Ovo nema naravno veze sa zaštitom autorskih prava kao što to neki pogrešno tumače. Zadiranje u prava vlasnika te karte bilo bi tek onda kada bi bi netko koristio na taj način objavljenu kartu za svoje orijentacijske potrebe bez odobrenja vlasnika. I pored toga neki savezi i/ili klubovi dodatno štite objavljene karte ili vodenim žigom (slovenci, česi...) ili slabijom rezolucijom.
Ozbiljni savezi vode računa o svojim orijentaijskim kartama i imaju različite načine vođenja njihovih baza. Česi imaju vjerojatno najbogatiju javnu bazu. Meni je nekako najdraža baza koju imaju Estonci i to iz razloga što kod njih možemo naići na raritetne primjerke prvih orijentacijskih karata koje su izgledale ovako:
Ovo je njihova 21. orijentacijska karta iz 1962. godine. Znači da ih je bilo i 20 prije ove ali ih vjerojatno ne mogu više pronaći.
Oni imaju jednostavan kriterij za definiranje orijentacijske karte. Ako je karta izrađena (ne samo fotokopirana već dorađena ili izreambulirana) za potrebe orijentacijske aktivnosti (natjecanje, trening, škola), ona dobiva svoj redni broj i takvom se prihvaća. Nije bitno jeli sad to dvije, tri ili 5 boja, dali je ISOM ili ISSOM...bitna je njena namjena.
Mislim da je to temeljni kriterij kojeg se i mi u Hrvatskoj moramo pridržavati kako bi sačuvali našu orijentacijsku povijest. Orijentacija nije otpočela 1980-te godine izradom prve višebojne karte, niti je tada izrađena prva karta za orijentacijsko natjecanje. Kada je ona izrađena ne znam, ali se nadam da ćemo i to saznati kada ove stranice izađu u javnost i poćnu se transformirati u bazu. 
Karlova Evidencija je hvale vrijedna, i za pohvalu je što se je držao određenih kriterija. Međutim, u tim kriterijima zagubili su se neki vrijedni kartografski uradci. Ja ih znam nekoliko, a nadam se da ćemo zajednički otkriti još poneki.
Nadalje, u novije vrijeme pomalo smo nedorečeni u definiranju što je to nova karta, tj. kada ona dobiva novi broj. Ja tu imam svoje mišljenje, a volio bih čuti i vaše. Ovome ćemo posvetiti i posebnu stranicu i diskusiju na fejsu.
Temeljna ideja ovih stranica je zajedničko istraživane, objavljivanje, numeriranje i opisivanje naših orijentacijskih karata. Nadam se da će se ova ideja prepoznati i da će kao rezultat polučiti i službenu bazu. Nadam se također, da neće biti nikakvih kontroverzi oko ovoga i da ćemo svi zajednički stvoriti nešto vrijedno za buduće mlade orijentaciste. Zbog toga pozivam sve dobronamjerne članove naše male o-zajednice da se priključe u izradu ove baze svojim prijedlozima, kartama, podacima, komentarima i sl. Preko facebooka ćemo razviti našu grupu unutar koje ćemo diskutirati.
Pomoć je dobrodošla i oko dizajna stranica jer sam tu dosta tanak. Prva verzija stranica koju je razvijao Zdenko je zapela na privatnim obavezama. Zatim sam sam nešto počeo prčkati po templejtima, kodovima i sl. Uvijek kad bi nešto složio javila mi se neka nova ideja koju bi pokušavao realizirati. Zbog toga su i ove stranice i dalje nekakva Beta verzija. 

0 komentari:

Objavi komentar

JA PRATIM NA FACEBOOK-U